Artikel verschenen in Hajime!

Geschiedenis van Sakura Iaido Ternat

Jean Trembloy werd in zijn jeugd ingewijd in de basistechnieken van “ La Canne” door Nonkel Marcel, een goed schermer met de floret, hetgeen zijn interesse in de zwaardkunst opwekte. Bij de aikido van Theo Walravens werd geoefend met de bokken (houten oefenzwaard), en tijdens aikido demonstraties was Jean steeds de aanvaller van Theo, met een echt zwaard. In aikido leert men echter de aanvaller ontwapenen en niet zozeer de technieken van het zwaard. Jean koesterde de wens om meer te leren over het zwaard op zich.

In 1980-1983 woonde Jean Trembloy verschillende Aikidostages bij waarop men een initiatie iaido gaf. In Westende en in Wegimont (Luik) werden deze lessen gegeven door Dhr. Schelstraete, die de Omori ryu introduceerde. In Wegimont demonstreerde Jos van Roy voor het eerst seitei iai, nadat hij in Nederland zijn shodan behaald had.


Van 83 tot 85 organiseerde Antoine Vermeulen elke zondagnamiddag iaidostages in zijn aikidoclub in Liedekerke, waarop Schelstraete uitgenodigd werd om les te geven. De lessen waren in Omori ryu, seitei iai was toen nog onvoldoende doorgedrongen. Vanaf 1985 werd iaido opgenomen in de kendofederatie, en kwam Louis Vitalis, trainer van de Nederlandse kendoploeg, regelmatig stages organiseren in Antwerpen, St. Pieters Leeuw, en andere plaatsen. Vitalis heeft een belangrijke invloed gehad op het iaido van Jean.

Op 25 augustus 1985 stopte Antoine met iaido in zijn club, en verwees de beoefenaars door naar leraars in Antwerpen en Genk. Dit betekende het einde van de iaidolessen in onze streek. Jean gaf echter niet op, en ging trainen bij Jos van Roy in Genk, samen met Bart Vanbever. Op 21 december 1985 behaalde hij zijn 1ste kyu (bruine gordel) in Antwerpen. Later trainde hij ook bij Eddy Wolput in Antwerpen. Jean behaalde zijn 1ste dan iaido op 10 augustus 1988 tijdens een internationale stage in Papendaal met Ishido sensei. Hetzelfde jaar nam hij deel aan het tweede Europese Iaido kampioenschap in Nederland. Tijdens iaido wedstrijden vergelijkt een jury de kata van twee spelers, en de beste uitvoering wint.

Er waren toen al een aantal mensen van de Aikikai Theo Walravens, waaronder Peter van Marcke, Bart Vanbever, Eddy Clottemans, Willy Marissens en Veerle van Gijseghem, die samen met Jean een beetje iaido oefenden. Vanaf nieuwjaar 1993 is Jean dan begonnen met de club, Sakura Iaido Ternat. De leden waren toen: Eddy Clottemans (secretaris), Willy Marissens (penningmeester), Dirk Fierens en Filip Geeroms. In augustus 1993 behaalde Jean zijn 2de dan in Sittard.

In 1994 waren ook Gino Debouvry, Patrick de Bus en Annick van Ghijseghem aangesloten, maar vele andere mensen, waaronder ook Theo Walravens, hebben een tijd deelgenomen aan de trainingen.

In 1995 bestond de club uit Jean Trembloy (voorzitter), Filip Geeroms (penningmeester), Eli Steenput (secretaris), Gino Debouvry, Dirk Fierens en Jean-Marie Ribourdouille. Aanvankelijk gingen de iaidolessen door na de aikidotraining, later op zondagmorgen, zodat Pierre Janssens zijn Yawara club kon oprichten. Tegenwoordig gaan de lessen door op zaterdagavond. De aikido dojo wordt hiervoor ter beschikking gesteld door de Theo Walravens.

Eli Steenput had altijd graag een eerder technische krijgskunst willen beoefenen. In 1992, tijdens zijn studietijd in Gent, dacht hij schermles te volgen bij de universitaire sportbond GUSB, maar deze lessen waren een jaar eerder afgeschaft. Hij begon toen met aikido onder Gaetan Francken en Steven Dekeyser, waar hij bleef tot april 1993. Daar hoorde hij van een andere student dat ook iaido beoefend werd in Belgie (Kortrijk). In juli verhuisde hij naar Ternat, waar hij in september met aikido begon bij Theo Walravens.

Het duurde enige tijd voor Eli zich bewust werd van het bestaan van Sakura Iaido Ternat. De trainingen waren in die periode vrij onregelmatig, maar rond oktober 1994 begon een heropleving van de club, en Eli deed mee, eerst met een bokken, later met een geleende iaito van Jean.

Jean moedigde de leden van zijn club voortdurend aan om deel te nemen aan stages en examens. Op 16 september 1995 behaalde Eli zijn nikkyu tijdens zijn eerste examen in Brussel.

Omdat iaido vaak solo of in zeer kleine clubs beoefend wordt, en omdat er maar 1 federatie is waar iedereen toe behoort, worden de examens enigszins anders georganiseerd dan in bijvoorbeeld aikido. Tot 1ste kyu is men niet verplicht voor alle graden examen af te leggen, men kan meerdere graden overslaan als men goed genoeg is. Examenstages worden meermaals per jaar georganiseerd, en de examenjury is de nationale technische commissie, of op internationale stages een aantal japanse sensei met hoge rang. In iaido worden ook geen uiterlijke kenmerken van rang gedragen. Op 26 mei 1996 werd Eli 1ste kyu in Brussel. Rond die periode sloot hij zich ook aan bij de IAIDO-L mailing list, waardoor hij in contact kwam met beoefenaars over de hele wereld, waaronder bekendheden zoals Kim Taylor, Aad van de Wijngaart, Rick Polland, Diana Skoss, Karl Friday en vele anderen.

Op 11 augustus 1996 behaalde Jean Trembloy zijn 3de dan iaido, tijdens de internationale stage met Ishido sensei in Amsterdam. Eli Steenput behaalde zijn 1ste dan op 22 september 1996 voor de Nationale Technische Commissie in Loverval.

De club heeft ook regelmatige deelname kunnen organiseren aan de regionale iaido-trainingen van Eddy Wolput (5de dan) en Patrick De Muynck (5de dan) in het provinciaal centrum de Schorre in Boom, en aan verschillende andere stages, waar onze aanwezigheid niet onopgemerkt blijft.


http://www.truefork.org/Hajime

©truefork