Artikel verschenen in Hajime!

Examen voor 4de dan

Op 20 december heeft onze Jean de graad van aikido 4de dan behaald. a het examen werden een paar mensen lastiggevallen met stomme en vervelende vragen over dit belangrijke gebeuren voor onze club.

Vraag: Jean, wat zijn uw impressies?
Jean: Ik vind dat ik heel schone aikido gedaan heb, en dat ik mijn tegenstander heel goed beheerste, en…
Vraag: Stoefer! Hoe voelt ge u nu?
Jean: Moe.
Vraag: Op het einde was het precies moeilijk om te volgen?
Jean: Ja ik heb mij een paar keer mispakt.
Vraag: Ben je tevreden met uw 4de dan of zou je uzelf een 5de gegeven hebben voor uw prestatie?
Jean: Die vraag stelt zich helemaal niet, de graad is niet belangrijk, ik vind de erkenning en waardering van al die jaren dat ik mij inzet veel belangrijker.
Vraag: Ja je doet het nu al 50 jaar zeker?
Jean: Moet gij slaag hebben?
Vraag: Ik vind wel als Theo zegt dat ge uw hara moet bezigen dan moet ge niet beginnen tegenspreken.
Jean: Ik denk dat Theo kiai bedoelde.
Vraag: En uw kiai was precies een imitatie van de wijngaardslak. Dorst?
Jean: Ja. Op een moment had ik het gevoel dat het examen terug herbegonnen was, zoveel grepen. Het was een lang examen. En ik had op het einde moeite om meer dan 3 grepen achter elkaar te onthouden.
Vraag: Ja, Thielemans zat u toen goed uit te lachen achter zijn handen, hij werd er helemaal rood van. Toen je mocht kiezen welke grepen je mocht doen tegen de tachi, had je toen geen zin om zelf ook een tachi of een jo te pakken?
Jean: Ja, eigenlijk wel, dat zal ik volgende keer doen.
Vraag: Uw tegenstander Dirk was al een tijdje niet meer komen trainen. Was dat geen probleem?
Jean: Nee, Dirk was een goeie tegenstander, en hij heeft het examen goed uitgehouden. En achteraf wist hij te zeggen dat hij zich goed voelde, dat betekent toch dat ik hem goed beheerst heb. Het toont ook aan hoeveel potentieel we hebben in de club, dat we zo gemakkelijk iemand gevonden hebben die Jean Louis kon vervangen toen die zich gekwetst heeft.
Vraag: Sommige van uw kaiten nages waren nogal kort. Kon je u niet bedwingen?
Jean: Dat was met opzet, om te tonen dat de grepen ook efficient konden zijn. Ik wou Pierrot niet ontgoochelen.
Vraag: Heeft de voorbereiding u nu geholpen voor het examen?
Jean: Totaal niet. In feite was van voorbereiding geen sprake omdat het examen totaal anders was dan wat we de vorige weken gedaan hebben. Thielemans zei zelf dat Theo een sadist is.
Vraag: Wat was nu het verschil met uw 3de dan examen?
Jean: 4de dan is minder technisch, meer op het gevoel, meer afhankelijk van de tegenstander omdat je u meer aanpast, meer psychologisch ook.
Ik moet ook nog zeggen van Mieke dat ik van thuis altijd gestimuleerd geweest ben, en altijd heb mogen blijven komen trainen.
Vraag: wat vond Theo van het examen?
Theo: ik vond het examen heel goed, er was niet veel op af te keuren. Jean stond wel altijd zo gekeerd dat de jury niet zag wat hij aan het doen was, maar het zal wel juist geweest zijn. Het examen was volgens mij veel beter dan de andere 4de dan examens die ik al gezien heb. Jean zit er nu dik in met zijn aikido.
Vraag: Waarom zoveel grepen en rare combinaties?
Theo: Ik heb de grepen gevraagd waarvan ik dacht dat ze moesten gevraagd worden.
Vraag: Zijn dat altijd zoveel voor 4de dan?
Theo: Nee, het waren er ongeveer dubbel zoveel als anders. Maar hij heeft ook een diner gekregen op kosten van de club.
Vraag: Ik dacht al dat dat was om Thielemans compassie te doen krijgen met Jean en hem er daarom door te laten.
Theo: Dat is niet waar. En hij heeft zijn graad goed verdiend.
Vraag: Thielemans was tevreden?
Theo: Thielemans was heel tevreden, ook over de orde op de mat tijdens het examen. De klein mannen zijn allemaal heel stil blijven zitten. Dat zie je ook niet veel in andere clubs. Thielemans komt graag bij ons. Hij heeft ook een diner gekregen op kosten van de club.
Vraag: Heeft Thielemans iets gezegd over de toekomst van zijn federatie? Hij wordt toch al ouder?
Theo: Dat wil niks zeggen. Gernaert was 80 jaar toen ik mijn 3de dan aflegde.
Vraag: Wanneer ga je naar Japan voor uw 6de dan?
Theo: Laat de Jappen maar bij hun blijven dan zullen wij wel bij ons blijven.
Vraag: Pierre, je hebt met meester Thielemans gesproken tijdens het diner waar wij niet mochten bij zijn, waarover?
Pierrot: Vanalles, over judo, en over vechtkunst en de oude tijd. Zijn eerste aikidoles.
Vraag: Wat was er met zijn eerste aikidoles?
Pierrot: Ik weet het niet meer juist. We hebben zoveel gezegd. Hij deed toen judo en er was ergens aikido bezig en hij ging kijken en die persoon deed iriminage met hem, en toen wou hij dat ook kunnen. Ook in de tijd toen er geen technisch directeur voor judo in Belgie was, zijn mensen in Frankrijk gaan zoeken naar Ishiro Abe, die was daar voor veearts aan het leren, en ze hebben hem overtuigd om in de plaats in Belgie technisch directeur van de Belgische judo bond te worden. Tegenwoordig is de geest van de judo weg in de competitie, dat is geen vechtkunst meer maar een competitiesport. Men probeert niet meer goede technieken te doen, maar vermijden dat de ander een punt maakt. Er is zelf een boek nu “ comment ne pas donner le point”. Men heeft geen respect meer voor de tegenstander of voor het eigen lichaam, men laat nog liever de arm breken dan de ander een punt te laten. Dat is niet de geest van de krijgskunst. Ook al die voordelen, koka en yoko zijn nieuw, vroeger bestond alleen ippon en waza ari.
Jean: Hij heeft ook verteld dat in Japan de gordels anders verdeeld zijn, daar heeft men een witte gordel, een bruine voor 3de, 2de en 1ste kyu, en zwart. De hakama wordt gedragen vanaf 1ste dan, in sommige clubs pas vanaf 4de dan. In sommige traditionele krijgskunsten zoals kendo, iaido of kyudo draagt iedereen een hakama van het begin. Nu wil men dat in sommige europese aikidoclubs ook zo doen. Volgens Thielemans zou dat vooral te maken hebben met Tamura, zijn vrouw is immers naaister en is een winkel met hakamas begonnen in Frankrijk.
Vraag: Heeft hij ook iets verteld over het examen?
Pierrot: Dat hij heel fier was over de club, dat we veel goede zwarte gordels hebben en een goede sfeer en een hele goeie leraar (un peu sadique), en dat Jean schone aikido heeft.
Vraag: Wat vond ge er zelf van?
Pierrot: Jean zijn aikido is natuurlijk en hij kan zich aanpassen aan de tegenstander. Hij heeft eigenlijk verschillende stijlen van aikido in zitten. Ik zie hem gaarne. En het heeft hem ook veel geholpen dat hij mijn heel goede adviezen gevolgd heeft.
Vraag: Jean, Je bent nu 4de dan, begin je er nu iets van te kunnen?
Jean: Ik weet er precies nog altijd niks van. Ik ben nog altijd aan het leren. Maar zoals mijn vriend Pierrot zegt: “In onze club zijn geen goeie. Maar ze oefenen.”
Vraag: Buske, wat vond ge ervan? En zeg eens iets anders als al de rest.
Bus: Het valt mij op dat sommigen een zwaarder examen hebben als anderen. Jean zijn examen was zwaar voor een 4de dan. Mijn examens zijn ook altijd zwaarder als voor anderen.
Vraag: Denk je dat Theo dat doet omdat hij Jean en u wil pesten?
Bus: Nee, omdat hij ons graag ziet. En ik heb daar ook niks tegen. Het valt mij alleen op.
Vraag: Nog iets terwijl ge nu toch aan het zagen zijdt?
Bus: Waarom is er alleen speciale voorbereiding voor examens van zwarte gordel, dat zou ik willen weten. En ik vind ook spijtig dat met bepaalde mensen precies niet graag gewerkt wordt.
Vraag: Maar Bus gij werkt toch graag met mij?
Bus: Sommige mensen hechten volgens mij ook teveel belang aan de volgorde waarin we op de mat staan. Ik vind dat niet belangijk, maar als ze er een punt willen van maken, dan vind ik dat ze moeten gaan staan volgens het aantal lessen, dat is in de volgorde dat ze afgeroepen worden tijdens het begin van de les.
Vraag: Drink nog eens Buske.
Bus: …
Vraag: Nog iets dat we nog niet gehoord hebben, Filip?
Flip: Ik vond het examen neig goed, tot aan die multippele grepen. In totaal vond ik het fysiek te zwaar, dat is niet nodig, na de eerste tien grepen had Tielemans al genoeg gezien. Ik kon zien aan zijn gezicht dat hij al beslist had dat Jean erdoor was. Zo een examen is meer een show. En je kan toch nooit alles tonen van je kunnen als de grepen opgelegd zijn. Ik vind ook belangrijk dat we nog eens de bevestiging gekregen hebben dat in onze club wel degelijk goede aikido beoefend wordt, in tegenstelling tot wat sommige buitenstaanders soms lijken te denken.


Gotai, Jutai, Ruytai

De training van de aikidoka kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de bedoelingen van de leraar, of de vaardigheid van de studenten.

Gotai (hard, statisch lichaam)

Een trainingsmethode gekenmerkt door langzame, statische beweging. De uke werkt tegen met al zijn kracht om fouten in de uitvoering van de specifieke techniek te helpen ontdekken.

Jutai (zacht, flexibel lichaam)

Deze vorm van training is meer levendig en dynamisch, nage wacht niet op de aanval maar begint de techniek net voor het contact gemaakt wordt.

Ryutai (‘stromend’ lichaam)

Deze training is van het bewegende type, de nadruk ligt niet zozeer op de technische details maar meer op de verplaatsingen en algemene beweging die bij de techniek hoort. Deze vorm is erg snel en dynamisch en alle deelnemers moeten zich bewust zijn van het risiko op verwondingen.